Ditt barn och läkarbesök

Att gå till sjukhuset och genomgå de undersökningar som oftast följer på ett läkarbesök är något som många tycker är obehagligt även i vuxen ålder, och det är därför inte konstigt att upplevelsen kan vara rent av skrämmande för barn. Bortsett från det faktum att vissa behandlingar och undersökningar faktiskt gör ont på sjukhus – som sprutor och blodprover – kan barn tycka att även sådana saker som inte gör ont känns farliga, till exempel att ta blodtrycket med manschett eller att sätta en träspatel mot tungan. Det är därför viktigt att man som förälder förbereder sig själv och sitt barn så mycket som möjligt inför läkarbesöket, för att upplevelsen inte ska leda till ett gråtande barn som kommer att vara rädd för att gå till läkaren i framtiden.

Ett sätt att göra barnet tryggare på sjukhuset är att först prata om vad som kommer att hända, och försöka förklara på barnets nivå. Det kan vara särskilt viktigt inför större ingrepp, till exempel om barnet ska genomgå röntgen, ges dropp eller sövas inför en operation eller endoskopi. Man kan också förbereda barnet för läkarbesök och sjukhusbesök i allmänhet genom att läsa barnböcker som behandlar ämnet.

Något som läkaren kan göra i situationer där hen avgör att det behövs (till exempel i de fall barnet gråter och är rädd) är att smörja på en bedövande salva innan en spruta eller ett blodprov. På det sättet minskar smärtan som barnet upplever, vilket ofta är en stor del av rädslan.

Det är dock framförallt viktigt att man som förälder finns med under läkarbesöket och fungerar som trygghet för barnen, som ju kommer att söka sig till sin förälder för stöd när det känns läskigt eller obehagligt. Man måste också berömma barnet efter läkarundersökningen, och kanske ge en liten belöning till barnet, så att sjukhus och läkare även får en positiv association hos barnet.

Senaste inläggen

Kategorier

sarah Skrivet av: