Så hanterar du 2-årstrots

De flesta 2-åringar hamnar någon gång i trotsåldern vilket betyder att de får hastiga utbrott och kan bli svåra att hantera. Det är helt normalt och en del i utvecklingen. Det är under denna tid som de flesta kommer på att de är egna individer med en egen vilja. De kommer därför vilja testa gränser och se hur långt de kan gå. Var alltså förberedd på dagar där din son eller dotter endast kommer vilja gå till dagis i pyjamas eller där osten på mackan ligger på fel håll. Så vad ska du då göra för att hantera detta?

Försök avleda i god tid

Så småningom kommer du lära dig att läsa av din 2-åring och ana när det ska komma ett utbrott. Försök avleda uppmärksamheten på någon rolig leksak, TV:n eller vad som brukar fungera. Din 2-åring kommer förhoppningsvis glömma bort varför denne var på väg att bli arg och istället fundera på roligare saker. Om din 2åring dock hinner få ett utbrott gör du bäst i att låta denne skrika ut sin ilska. Du kommer inte kunna diskutera med en arg 2-åring så det är bättre att prata när han eller hon har lugnat ner sig.

Välj dina strider

Det är kanske det mest värdefulla tipset du får som småbarnsförälder. Om du ständigt ska ta varje kamp kommer det bli mycket skrik och bråk i huset. Efter ett tag får du helt enkelt välja dina strider. Det är mycket viktigare att din son eller dotter inte springer mitt i vägen än att de går med gummistövlar till dagis fast det är 30 grader. Här är det du själv som känner hur mycket du orkar och vilka gränser som ska sättas. Ta hjälp av din partner eller någon annan som kan avlasta dig om du känner att det blir för mycket.

Senaste inläggen

Kategorier

Alexandra Skrivet av: