Hitta glöden igen som småbarnsförälder

Om man just har fått sitt första barn och känner att sensualiteten och sexlusten i ens förhållande har minskat, kan det kanske vara en tröst att veta att man inte är ensam om att känna så. Faktum är att det har forskats en hel del om småbarnsföräldrars sexliv, bland annat i en studie där man följde hundratals nyblivna föräldrar i Göteborg för att se hur deras sexliv och relation förändrades efter barnet. Det föräldrarna rapporterade var att den sensuella aspekten av förhållandet avtog allt mer efter att man fått barn, och att man allt mer sällan hade sex eller smekte varandra. Kanske än mer oroande för parens förhållanden var att situationen inte hade förbättrats åtta år senare, det vill säga när barnen var åtta år gamla.

Vad kan man då göra om man känner att ens eget förhållande är på väg att gå samma öde till mötes, och man vill försöka hålla liv i sexlivet? Tone Ahlborg och Malin Hansson, som ligger bakom studien, pekar ut flera ”fällor” som småbarnsföräldrar kan hamna i, och som skadar sexlivet. Det handlar till exempel om att man inte får tillräckligt mycket tid ensam med sin partner, att man prioriterar jobb, sysslor i hemmet och aktiviteter med barnen framför samlevnad och att irritation och trötthet gör att man helt enkelt inte känner för sex.

Den kanske bästa medicinen mot detta är att lämna över barnen till en släkting eller en barnvakt under några timmar, för att få vara i fred. Det behöver inte vara så att man har sex just då – det kan räcka med att man får sova ut eller ha en lugn stund tillsammans för att ens relation ska repareras, och sexlusten ska komma tillbaka. Med det sagt är det ofta så att närhet och kravlöst kelande ofta kan tända lusten och göra att man hamnar i sängen, trots allt. Något annat som är viktigt är självklart kommunikation mellan parterna i relationen, så att små irritationsmoment inte gör att man avstår från sin sexuella relation.

Ett annat tips är att försöka öka spänningen i sexlivet genom att använda sig av sexleksaker eller andra hjälpmedel. På Vuxen.se finns ett stort utbud där alla par kan hitta något att prova, vare sig de aldrig använt sexleksaker förut eller är erfarna användare. Det finns självklart även andra sätt att förnya sitt sexliv på, som att göra det på nya platser, att prova nya ställningar eller att rollspela. Det spelar egentligen ingen roll vad man gör – huvudsaken är att man är nyfiken och förnyar sig, och inte fastnar i samma mönster hela tiden.

Man kan också göra tvärtom, och se tillbaka på hur sexlivet var innan man fick barn, istället för att introducera något nytt. Kanske kan man på det sättet återskapa det som väckte lust tidigare, och hitta tillbaka till den känslan.

Slutligen finns det något man kan göra redan innan man får barn för att försöka förebygga att ens sexuella relation dalar, nämligen att planera så att man har gemensam föräldraledighet. Forskning visar att föräldrar som har ledigt samtidigt och tar hand om barnet tillsammans mår bättre, både individuellt och i sin relation.

Senaste inläggen

Kategorier

sarah Skrivet av: