Så förbereder du barnet för förskolestarten

Förskolestart – en ny och spännande tid

Att börja förskolan är en milstolpe, en tid fylld av nya intryck och en ny vardag. För många barn är det första steget ut i en större gemenskap. Som förälder vill man göra allt för att övergången ska bli så bra som möjligt. Här får du verktygen för att förbereda ditt barn inför förskolestarten.

Förberedelser hemma

Förberedelserna handlar om att skapa trygghet och positiva förväntningar. Börja tidigt att prata om förskolan. Berätta om allt det roliga som händer där – att leka med kompisar, sjunga, pyssla och lära sig nya saker. Istället för att bara säga ‘Det kommer bli kul’, kan du säga ‘Tänk vad roligt att du ska få leka med lera och bygga med klossar!’. Använd gärna böcker om att börja förskolan för att skapa en positiv bild, det tipsar 1177 Vårdguiden om. Att förbereda barn för besök i vården liknar förberedelserna inför förskolan.

Skapa rutiner och uppmuntra självständighet

Förskolan har ofta fasta tider för mat, vila och aktiviteter. Börja anpassa rutinerna hemma några veckor innan. Justera sovtider och måltider stegvis. Uppmuntra barnet att öva på att klä på sig, gå på toaletten och tvätta händerna. Ju mer självständigt barnet känner sig, desto tryggare blir starten. Detta stärker barnets självförtroende inför nya utmaningar, enligt förskollärare.

Inskolningen – steg för steg

Inskolningen är en period då barnet, tillsammans med dig, får lära känna förskolan, personalen och de andra barnen. Det finns olika sätt att skola in barn på.

Två vanliga inskolningsmodeller

En modell är den traditionella inskolningen, som brukar vara i ungefär tio dagar, med korta dagar i början. En annan är den föräldraaktiva inskolningen. Då är föräldrarna mer delaktiga i barnets vardag på förskolan under en kortare tid, ofta runt sju dagar. Detta bekräftas av en studie vid Lunds universitet. Fördelen med den traditionella modellen är att barnet får en lugn och gradvis tillvänjning. Den föräldraaktiva modellen kan skapa extra trygghet för både barn och förälder i början, men det är viktigt att barnet också får möjlighet att knyta an till personalen. Oavsett modell, var lyhörd för barnets signaler och anpassa inskolningen efter just ditt barn.

Förskolans och förälderns roll

Förskolepersonalen är experter på att skapa en trygg miljö. Som förälder är det viktigt att visa förtroende för dem. Under inskolningen är det bra att finnas till hands, men också att låta personalen ta plats och bygga en relation med barnet. Kom ihåg att hantera dina egna känslor av oro – barn känner av om du är stressad. Försök att utstråla lugn och tillit.

Öppen kommunikation med förskolan

En öppen dialog med personalen är viktig. Tveka inte att ställa frågor! Det är bra att kontakta förskolan tidigt för att få information. Berätta om ditt barn – vad hen tycker om, och om det finns särskilda behov. Ju mer personalen vet, desto bättre kan de möta ditt barn. En bra överlämning bidrar till en trygg start. Här är några exempel på frågor du kan ställa:

  • Hur ser en typisk dag på förskolan ut?
  • Hur arbetar ni med språkutveckling?
  • Hur hanterar ni konflikter mellan barn?
  • Hur kan jag bäst förbereda mitt barn inför starten?

Tips vid lämning

Själva lämningen kan vara känslig. Säg alltid hejdå tydligt och visa att du går, även om barnet blir ledset. Att smyga iväg skapar otrygghet. Gör avskedet kort. Lita på att personalen kan trösta. De flesta barn lugnar sig snabbt. Dra inte ut på avskedet, tipsar förskolepsykologen.

Förskolan – en plats för utveckling

Svensk förskola bygger på en helhetssyn, där omsorg, utveckling och lärande hör ihop. Det är en plats för lek, nya kompisar och förberedelse för framtiden. Förskolan har positiva effekter på barns utveckling, visar forskning. Prata positivt om förskolan och det roliga och utvecklande som sker där. Besök gärna förskolan innan, så att barnet får se miljön och kanske träffa personal och barn. Att veta vad som väntar ökar tryggheten.

En stimulerande miljö

Förskolans miljö är utformad för att vara stimulerande. En bra lärmiljö är tydlig, strukturerad och förutsägbar. Det finns material som lockar barnens alla sinnen. Genom lek och utforskande får barnen lära sig nya saker. SPSM betonar vikten av en genomtänkt lärmiljö.

Vanliga frågor och svar

  • Hur lång tid tar inskolningen?
    Det varierar, oftast mellan en och två veckor. Anpassa tiden efter barnets behov.
  • Mitt barn gråter vid lämning, vad gör jag?
    Det är vanligt. Var tydlig, säg hejdå och lita på personalen. Du kan ringa senare och höra hur det går.
  • Vad ska barnet ha med sig?
    Extrakäder, regnkläder, och eventuellt napp eller snuttefilt. Förskolan informerar om detta.
  • Hur förbereder jag mitt barn språkligt?
    Läs böcker, prata om nya ord och använd språklekar. Detta underlättar anpassningen, enligt UR.
  • Hur hanteras konflikter mellan barnen?
    Förskolan arbetar aktivt med konflikthantering och socialt samspel. Fråga personalen hur de gör.
  • Mitt barn vill inte gå till förskolan, vad gör jag?
    Försök ta reda på orsaken. Prata med barnet och personalen. Ibland kan det behövas en extra mjuk start.

Om det uppstår problem

Alla barn reagerar olika. Vissa anpassar sig snabbt, andra behöver mer tid. Var lyhörd. Om lämningarna fortsätter vara jobbiga, prata med personalen. Kanske kan kortare dagar fungera en period? Ibland kan det uppstå bakslag, till exempel efter sjukdom. Ge då barnet extra stöttning och tid.

Vid behov av extra stöd

Tveka inte att söka hjälp om det behövs. Kontakta BVC för råd. De kan lotsa er vidare vid behov.

Sammanfattning – en spännande tid väntar!

Förskolestarten är början på en spännande resa för ditt barn – fylld av lek, lärande och nya vänner. Genom att vara förberedd, lyhörd och stöttande kan du bidra till en positiv upplevelse. Förskolan är en plats för glädje och utveckling. Med rätt förberedelser blir starten en fin upplevelse för hela familjen. Att besöka förskolan innan inskolningen hjälper barnet att bekanta sig med miljön, enligt forskning. Se till att ha en dialog med förskolan och berätta om ditt barns intressen och behov, detta tips kommer från förskollärare.

Senaste inläggen

Kategorier

Alexandra Skrivet av: