Så får du ditt barn att älska tandläkarbesök

När barnet fyller 3 år är det dags för det första tandläkarbesöket. Ett besök man som förälder kanske inte ser fram emot av oro för hur barnet ska reagera. Inom vissa landsting får barnen sin första kallelse redan i ettårsåldern men då sker ingen undersökning utan endast ett informativt möte för att barnet tillsammans med föräldrarna ska bekanta sig med miljön. Tandläkare och tandsköterskor möter dagligen barn som vägrar öppna munnen och för många är det precis så det första tandläkarbesöket slutar. Men det är inget att oroa sig för då man istället får en ny kallelse.

Gör munhälsan rolig för barnet

Det finns flera smarta knep att ta till när man vill göra tandborstning och tandläkarbesök till en rolig aktivitet. Det bästa är att lära barnen om varför man borstar tänderna. Man kan som förälder tillsammans med tandläkaren förklara på ett pedagogiskt sätt för barnen vad som händer om man inte sköter sina tänder. Det finns även roliga appar att ladda ner till surfplattan där man får belöning i form av poäng för varje genomförd tandborstning. Sätt även upp en plansch i badrummet där de mindre barnen kan sätta upp en guldstjärna för varje borstning. Barn från länder med sämre tandhygien som nyligen kommit till Sverige lider av fler besvär. flera barn sövs hos tandläkaren för att man ska kunna åtgärda hål i mjölktänderna.

Undvik onödigt socker

Vad många inte tänker på är den stora mängd socker som är tillsatt i våra livsmedel, särskilt de livsmedel som riktar sig mot barn och ungdomar. Juice, flingor, bröd och yoghurt är exempel på produkter som kan innehålla onödiga tillsatser. En vanlig fruktyoghurt kan innehålla en stor mängd socker som storleksmässigt motsvarar intaget av flera sockerbitar. Köp istället naturell yoghurt och servera tillsammans med frukt. Det handlar i många fall om en vana, ju fler sötade produkter man äter desto större sockersug får man. tandläkare specialiserade på barns tänder råder föräldrar att läsa innehållsförteckningen på barnens favoritsnacks och begränsa intaget av sockerrika produkter. Det i sin tur har stor effekt på munhälsan och förebygger redan i tidig ålder onödiga tandläkarbesök.

Senaste inläggen

Kategorier

sarah Skrivet av: