Förbered ditt barn för syskon

Du är gravid med ditt andra barn och kunde inte vara lyckligare, men är du en av dem som ändå oroar dig lite över hur din förstfödda kommer att må och hantera sitt nya syskon? För barn som hittills varit ensamma måste man ha förståelse för att det blir en stor förändring när syskonet kommer och barnet behöver dela sin uppmärksamhet med syskonet. Men du har troligen några månader på dig att förbereda barnet för att ge en så positiv känsla som möjligt för den kommande bebisen.

Avlasta dig själv när det går

Att få ett syskon är en nog så stor skillnad i sig, men ibland tillkommer ytterligare förändringar innan eller efter födseln. Det är inte ovanligt att det nuvarande hemmet blir för litet och att man måste flytta. Om ni flyttar innan födseln så kan det kännas skönt att överlåta så mycket jobb som möjligt till professionella, flyttstädning Upplands Väsby gör att du slipper avsätta en massa tid till städningen.

Tips för att underlätta:

  • Köp en syskonbok. Det finns många barnböcker som går in mer eller mindre rakt på hur det är att få ett syskon. Hör dig för i bokhandeln för att hitta det som passar ditt barn bäst. När du sedan läser boken, ger du dessutom barnet din fulla uppmärksamhet. Många av böckerna har ett positivt slut men stöter ändå på många av de problem och negativa känslor som barnen kan känna i situationen. Det är viktigt att du ger utrymme och bemöter alla känslor som dyker upp, och visar att det är fullt normalt med dessa frågetecken.
  • Gör barnet delaktigt. Som förälder kan det kännas som att förberedelserna aldrig tar slut, och i synnerhet om man redan har ett barn där hemma. Det är viktigt att barnet får känna sig delaktigt och det passar därför utmärkt att involvera barnet i den mån det går. Om ni ska måla barnrummet och velar mellan två färger, så fråga barnet om råd, vad tror du lillasyster/lillebror skulle vilja ha för färg? Detta gäller givetvis även mindre saker och när det gäller inredning är det perfekt att be barnet att rita en fin välkomstteckning att rama in och hänga på väggen. Eller är barnet kanske i den åldern att det redan börjat pyssla och göra små dekorationer? Huvudsaken är nämligen att barnet får vara med och göra fint för syskonet och samtidigt uppmärksammas för sin fina konst av alla som får se barnrummet.
  • Se till att bekanta hjälper och inte stjälper. Be mor- och farföräldrar samt vänner att rikta extra uppmärksamhet mot det äldre barnet. Givetvis måste man få prata om det nya syskonet men håll det inom rimliga gränser. Frågor som “så då ska du snart bli storebror” eller “jag hörde att du hade hjälpt till med lillebrors rum, vill du visa mig vad ni gjort?” kan kännas positivt för barnet.

Detta är bara några tips som kan hjälpa dig att förbereda ditt barn inför sitt syskon. Men som tur är har fler varit i er sits förut, och det finns därför även många bra forum online.

Senaste inläggen

Kategorier

sarah Skrivet av: