Att vara förälder är att erkänna sina brister

När man är redo att starta egen familj börjar man på direkten fantisera om sitt föräldraskap. Man gör snabbt upp vilken typ av mamma eller pappa man ska vara, men oftast kommer man få ett riktigt uppvaknande när barnet kommer till världen. Det är mycket lättare sagt än gjort, med andra ord. Det som en nybliven förälder

 

bör ha i åtanke är att det ibland blir fel, och att även en förälder har sina brister. Det enda du kan garantera ditt barn är villkorslös kärlek och ett gott försök.

När barnet kommer till världen

När ett barn kommer till världen är det viktigt att man tar ett djupt andetag. Det barnet behöver nu är närhet, mat och sömn – inte disciplin och uppfostran. Det är senare, efter något år, som du måste börja drilla ditt barn i att man inte slåss, spottar ut mat eller kissar på golvet. Låt de naturliga föräldrainstinkterna ta över det första året; tänk alltså inte för mycket på vad som kommer fastna i bebisens hjärna. De kognitiva förmågorna är ännu inte tillräckligt utvecklade för att ta in viktig information om rätt och fel. Låt alltså det första året handla om att uppfylla de basala behoven: Närhet, sömn och mat.

Ibland blir det fel

Det är inte sällan en nybliven förälder tänker tillbaka på sin egen barndom och uppfostran. Vissa saker vill man passera vidare, som kanske bordsskick och artighetsfraser, och andra saker vill man skona barnet ifrån, så som kanske bristande tålamod och hänsynslöshet. När du har din babyshower med blöjtårta och dylikt så är det helt okej att tala om för alla vilken perfekt mamma du kommer att bli, men ge dig själv utrymme att göra misstag

och snedsteg.

Det är viktigt att komma ihåg att det kommer bli fel, och så är det bara. Det kommer att bli fel. Ingen människa är fri från brister, och därför kan du inte sätta ett sådant krav på dig själv. Alla föräldrar vill sina barn väl, men ett barn kommer aldrig att växa upp utan negativa personlighetsdrag som formats av uppfostran. Det är en del av att vara människa. Om du haft en sträng pappa så kanske du själv blir en slapp mamma, och det kan i sin tur forma ett alltför vilt barn. Eller så är du så mån om disciplin att barnet senare gör revolt. Det finns ingen gyllene väg när det kommer till uppfostran, misstag kommer att begås och olika uppfostringsmetoder kommer att generera olika personlighetsdrag, positiva och negativa.

Allt blir bra i slutändan

Om du är någorlunda normal och sansad som förälder så finns det en garanti mitt i all osäkerhet; ditt barn kommer att växa upp och bli en välfungerande människa och medborgare. Oavsett om du skrek för högt en gång, eller om du var för hård i din åsikt gällande broccoli.

Senaste inläggen

Kategorier

sarah Skrivet av: