Föräldraledighet – Så får du kontroll på ekonomin

Att vara föräldraledig är otroligt mysigt och något som väldigt många ser fram emot, men den som har varit föräldraledig vet att ordet “ledig” är en total överdrift. Man får vara allt annat än ledig, utan jobbar istället dygnet runt. Visst kan det vara kul att till vardags arbeta med kundundersökningar eller administration, men nu får man istället jobba med sitt älskade barn, vilket är betydligt mycket roligare.

Under en föräldraledighet är det dock mycket som kommer att förändras och detta gäller inte minst ekonomin. I Sverige har vi den lyxen att vi faktiskt kan vara hemma med våra barn så pass länge som vi kan och dessutom få betalt under tiden. Föräldrapenningen i Sverige uppgår till cirka 80 % av din totala inkomst och du har både SGI-grundade dagar och dagar med ett lägsta belopp som kan tas ut fram till att barnet är 12 år gammalt. Ett mycket vanligt missförstånd är att dessa 80 % kommer att räcka hur bra som helst, men för många blir det en chock och en omställning att försöka klara sig på en mindre inkomst än man är van vid och med och en familjemedlem mer.

Så löser du problemet

Det finns många olika sätt att gå tillväga för att föräldraledigheten inte ska pressa ekonomin till det yttersta. Börja redan när barnet fortfarande befinner sig i magen och titta på hur dina inkomster och utgifter ser ut idag. Om du kan samla lån och krediter kan du bara här spara in en hel del och detsamma gäller för de bekvämligheter som du har, exempelvis streamingtjänster, abonnemang och dylikt. Jämför också el-avtal så att du kan vara säker på att du har gjort allt i din makt för att få ner kostnaderna i hushållet så mycket som möjligt. Det kan verka som småbelopp för stunden, men du vet vad man säger – “många bäckar små”.

Förberedelse av ekonomin innan barnet kommer är nödvändigt, men du bör även se till att ha en plan för hur du ska hantera ekonomin när bebisen är kommen. Lägg upp en strategi för hur ni ska dela på föräldraledigheten (om så är möjligt) för att båda ska kunna dra in pengar till hushållet. Är du ensamstående är det naturligtvis ännu viktigare. Genom att ringa till Försäkringskassan kan man få mycket hjälp, information, råd och stöd i hur man bör tänka och vilka regler som gäller för föräldradagarna och den ersättning som man får.

På internet finns det mängder med bra listor och knep som man kan använda sig av och som uppmuntrar människor till en bättre privatekonomi. Det kan exempelvis handla om att börja spara i fonder eller att skapa en hållbar budget som säkerställer att din ekonomi är i balans under föräldraledigheten.

Senaste inläggen

Kategorier

sarah Skrivet av: