Barnfri fest? – Så ska du tänka

Som förälder kan det kännas som en naturlig del av livet att alltid ha barnen med sig, men ibland kan det komma de där speciella tillfällena då barnen inte är inbjudna. Det kan t.ex. handla om att ni har blivit inbjudna till en barnfri fest, ett bröllop utan barn eller annan tillställning då barnen inte är medbjudna. Det kan vara svårt att veta hur man ska ställa sig till detta, men här gäller det att ha lite vett och etikett i bakfickan.

Har du fått ett eller flera vackra digitala inbjudningskort där det står att det endast är vuxna som är inbjudna till festen? Okej! Då måste du först och främst acceptera att det är det som gäller. Det finns flera orsaker till varför människor kan välja att ha så kallade barnfria fester. Det kan till exempel handla om att man vill kunna servera alkohol och vill minimera risken för att barn ska behöva uppleva fulla vuxna, men det kan också handla om att man helt enkelt vill ha en fest utan barnskrik, ammande föräldrar eller barnvagnar som blockerar ingången till festlokalen.

När ska du avböja?

Om du inte har möjlighet att skaffa dig en barnvakt till festtillfället och det är tydligt att barnen inte är inbjudna så behöver du välja att avböja. Det är inte acceptabelt att du ändå tar med dig barnen, i hopp om att ingen ska säga något. Detta gäller även de lite större barnen, speciellt om de inte är stora nog att förstå stundens allvar. Du bör inte fråga festvärden om det är okej att ta med barnen ändå. I detta fall kommer du bara att sätta personen eller personerna i en mycket obekväm situation där de känner sig tvingade till att acceptera läget. Det är mycket bättre om du i sådana fall svarar med att du inte har möjlighet att komma, då ingen barnvakt finns tillgänglig. Om värdparet då erbjuder barnen att komma så är det naturligtvis okej.

Var tydlig i din inbjudan

Är det du själv i fråga som vill ha en barnfri fest? Då är det mycket viktigt att du är tydlig med detta i din inbjudan. Många föräldrar kommer annars att ta föregivet att barnen får följa med, även om du bara har skrivit de vuxnas namn på inbjudningskortet. Lägg gärna till en artig kommentar, t.ex. “Vi älskar att umgås tillsammans med er och era barn, men vid detta tillfälle får barnen stanna hemma”. Då informerar du om att du rår om barnen och älskar dem, men att de inte är välkomna vid just denna stund. Kom ihåg att du inte ska låta vissa barn vara välkomna och andra inte. Om det är en barnfri fest så är inte heller dina egna barn eller din systers barn välkomna. Det är helt fel!

Senaste inläggen

Kategorier

sarah Skrivet av: